Необавезно -Ја и ти

Колико често изговоримо или чујемо друге да у нашем окружењу кажу „психички се не осећам добро“ мислећи притом на непријатне емоције изазване неким догађајем.

Векови постојања наше цивилизације су иза нас. Протеком тог времена човек је на путу развоја и модернизације учинио невероватне ствари у свим областима свог деловања, а однос појединаца, често и читав група, према психијатријским болесницима и даље је поприлично удаљен од хуманости коју истичемо као једну од најбитнијих тековина људског постојања. Психичке болести постоје дуго, колико дуго постоји и човек. Психичка болест је забележена и у старој Грчкој и старом Риму. Од тада, па до данас, друштво је у целини то које одређује положај душевних болесника и својим (не) хуманим поступком може довести или до побољшања или до погоршања тока болести, искључити болесне из заједнице или им омогућити адекватну терапију, која ће им омогућити квалитетнији живот.

Какав је однос наше друштво имало према психијатријским болесницима пре скоро четири деценије, како су начела антипсихијатрије била прихваћена од стране струњака, како су тадашњи студенти медицине размишљали о методама лечења психијатријских болесника....видећете у емисији Ја и ти, серијала Необавезно.

Произведено 1983. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво