Читај ми!

Облутак -Разговор са Драгославом Срејовићем

Последњи телевизијски есеј професора Срејовића обављен је у лето 1996. године, свега два месеца пред његово упокојење. Драгослав Срејовић (1931-1996), научник који је умногоме допринео да се Србија осветли као значајна тачка на мапи светске археологије, док је његова личност постала парадигма зналца ренесансних хоризоната.

Ово четрдесетминутно телевизијско предавање урађено у континуитету, посвећено је облутку. Облутак за академика Срејовића значи много више од научног интересовања једног праисторичара. Облутак је за њега симбол детињства, вечности, постојаности, праизвора живота и смисла постојања.

Камен је први садруг првих човеколиких бића, хоминида. Каменом су израђена прва оруђа, светилишта и амулети. Њиме су представљена божанства и све оне духовне силе које су човека чувале од опасности. Страх од мрака и дивљих животиња је био ишчезао оног тренутка када је људска рука искористила кремен и открила ватру.

С обзиром на то да је овај наступ иницирао сам професор Срејовић, разумећемо да је његова жеља да панагирички принесе оду облутку управо потреба да сопствени животни циклус заокружи враћањем на почетак, односно ономе што му је за живота била највећа светиња и чему је до краја био посвећен. Стога гледаоца не треба да изненади емотивна обремењеност овог вероватно последњег Срејовићевог предавања у животу.
Уредник: Ксенија Стојановић
Производња: РТС, децембар 1996.