Читај ми!

Душан Вукотић, онај који додирује снове

Ово је прича о настанку чувеног цртаног филма „Сурогат“ Душана Вукотића. Он је за гледаоце ТВ Београд отворио врата своје лабораторије у Загреб филму и показао поступке и законитости уметности филмске анимације. О свом раду са Душаном Вукотићем говорили су сценариста Рудолф Сремец и композитор Томислав Симовић. Ту су и кадрови са доделе престижне филмске награде Оскар.

Душан Вукотић (1927-1998) био је филмски редитељ, сценариста, аниматор и професор на Филмској академији у Загребу. На цртаном филму почиње да ради 1951. године. У Загреб филму, где је основан Студио за цртани филм, радио је од 1956. године. На Филмском фестивалу у Пули добио је Златну арену у категорији цртаног филма, за остварење „Несташни робот". Цртани филм „Сурогат", ингениозну асоцијацију на савремене уметнине, синтетске творевине које преплављују сва подручја цивилизације, снимио је 1961. године, а наредне је освојио Оскара. Био је то први Оскар додељен неамеричком аутору цртаног филма. У освајању престижне награде, „Сурогат" је победио чувеног Волта Дизнија.

Са својим филмовима, Душан Вукотић је освојио 146 домаћих и међународних награда, а многе од њих су му додељене на најзначајнијим међународним филмским фестивалима. Награду за животно дело „за изузетан допринос уметности анимације", доделила му је 1987. године Међународна асоцијација цртаног филма.

По Душану Вукотићу је названа награда која се додељује на Фестивалу анимираног филма.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво