Читај ми!

Породичне оазе грађанске Србије -Браћа Настасијевић 01

Као њихови преци с краја 18. и почетка 19. века, Настасијевићи ће остати запамћени по свом изузетном уметничком дару и богатом стваралачком опусу.

Живорада, Момчила, Светомира и Славомира људи су доживљавали као целину, као Настасијевиће. Они су немали број пута заједно стварали, али су се сви слагали да је покретачка и духовна снага породице ипак била само у једном од њих, у Момчилу Настасијевићу, о коме се и даље говори као о загонетном песнику.

Настасијевић је умро 13. фебруара 1938. године после дуже болести у четрдесет четвртој години. Потпун увид у опус био је могућ тек после његове смрти, када је трудом Момчилове породице и пријатеља објављено прво издање сабраних дела, 1939. године: Песме, Ране песме и варијанте, Хроника моје вароши, Из тамног вилајета, Ране приче, Драме, Музичке драме, Мисли и Есеји.
Момчило Настасијевић није припадао ниједној књижевној групи, није се наметао тадашњем јавном књижевном животу, који можда и није био спреман да прихвати оригиналност његових поетских стремљења, што је за дужи период условило да песник остане на маргини српске историје књижевности.

У емисији говоре: професор Владимир Димитријевић, др Владимир Вукомановић Растегорац, проф. др Предраг Петровић, др Бојан Јовић, Оливера Стошић Ракић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се