Некад и сад - Куће знаменитих људи 02

У овом издању емисије „Некад и сад“, упознајемо вас са кућама у којима су живели краљ Петар I Карађорђевић, који је у Србији учврстио демократију, парламентарну владавину и слободе, и угледни културни посленици Милан Недић, драматург и управник Народног позоришта и синовац чувеног сликара Уроша Предића и Војислав М.Јовановић, драмски писац, књижевни историчар и критичар.

Краљ Петар I Карађорђевић, (1844-1921) годину дана након завршетка Првог светског рата, 24. септембра 1919. године уселио се у кућу трговца Ђорђа Павловића у којој је живео до смрти. Породица Павловић је кућу саградила 1896. године. Павловићи су кућу изнајмили Двору 1919. године када је тражена кућа за становање краља Петра. Најам за кућу краљ Петар I је плаћао сопственим средствима, а остало је упамћено да је живео веома скромно и повучено. Министарство просвете је три године након смрти краља Петра I оформило одбор за подизање Музеја који би носио његово име и у ту сврху је кућа на Топчидерском брду откупљена, али због недостатка експоната, Музеј никада није ни био званично отворен. После Другог светског рата кућа је кратко време служила као школа, а затим је, с обзиром на то да се за њу није нашла одговарајућа намена, претворена у стамбену зграду. Обновљена је 1997. године по пројекту Завода за заштиту споменика културе, а осам година касније предата је на коришћење Општини Савски венац која је у њој отворила културни центар под називом „Кућа краља Петра I".

У Пушкиновој улици на Сењаку, налази се кућа у којој је живео Милан Предић (1881-1972). Кућу су 1937. године подигла браћа Поповић-Богдан и Димитрије, угледни Београђани. Богдан Поповић (1863-1944) био је књижевни критичар и естетичар а Димитрије Поповић (1868-1939) посланик и државник. Кућа је скромних димензија и непретенциозне архитектуре и у њој је након смрти браће Поповић остала њихова богата заоставштина. У кући је читав низ година живео и драматург и управник Народног позоришта Милан Предић. Након његове смрти у кући је остао велики број докумената, личних ствари и дела познатог сликара Уроша Предића.

Кућа породице Јовановић, саграђена је 80-тих година 19. века у Бирчаниновој улици. Кућу је Војислав М.Јовановић (1884-1968) завештао Универзитетској библиотеци. Кућа породице Јовановић није се много променила и у свакој просторији и данас се осећа дух прошлог времена и препознаје стил и начин живота вишег грађанског сталежа с краја 19. и почетка 20. века.

Учесници Гордана Гордић, Јелена Мирковић, Јелена Поповић, Славица Гароња, Дејан Ајдачић и Илија Николић.

Уредник Бранко Миловановић, произведено 1989. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво