Покретне слике-Милош Форман

Светску кинематографију 20. и 21. века обележили су филмови Милоша Формана (1932-2018), чешког и америчког режисера, сценаристе, глумца и професора.

Милош Форман боравио је у Београду 1987. године, када је био гост ФЕСТ-а. Тада је дао интервју за нашу телевизију. У разговору са Динком Туцаковићем (1960-2013), редитељем, сценаристом и филмским критичарем, Форман је говорио о свом животу и раду. Емисија обилује инсертима из Форманових филмова, почев од остварења „Конкурс", из 1963, па све до „Лета изнад кукавичјег гнезда" (1975), за који је добио Оскара, у категорији најбољи редитељ. Тај филм, уз „Догодило се једне ноћи" (1934) и „Кад јагањци утихну" (1991), једино је остварење које је освојило Оскаре у свих пет главних категорија. Ту је и одломак из филма „Коса" из 1979. године којим је Форман дао омаж социополитичком конфликту у САД- знак противљења рату у Вијетнаму. Филм је наишао на одличне критике и исте године је приказан на Филмском фестивалу у Кану. Форман је пет година касније, љубитеље седме уметности одушевио остварењем „Амадеус". Тај филм је освојио осам Оскара, укључујући и оне за најбољи филм и главну мушку улогу, а укупно је сакупио 32 награде на фестивалима широм света.

Милош Форман режирао је 19 играних филмова, за 13 је написао сценарио, опробао се и као глумац и продуцент.

На Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима (Чешка), 1997. године, добио је Награду Кристални глобус за изузетан допринос светској кинематографији.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се