Сликари и вајари: Сава Шумановић

У стваралаштву Саве Шумановића (1896-1942), једног од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века, издвајају се две целине: једна, која припада младости и Паризу где се школовао, друга – његовим зрелима годинама, завичају и светлости сремских пејзажа. У тој борби између Париза и Шида, кубизма и реализма, теорија и истинског осећања, згуснута је драма Шумановићевог живота и поезија његовог сликарства.

За време Другог светског рата Шид улази у састав НДХ. Усташе су на Велику Госпојину 28. августа 1942. године из Шида у Сремску Митровицу одвели сто педесет Срба међу, којима и Саву Шумановића. Тамо су их, након мучења, стрељали 30. августа. Сахрањени су у масовној гробници.
У емисији су приказана дела овог изузетног уметника који је на листи 100 најзнаменитијих Срба. Највећи број његових слика чува се у Шиду, у галерији која носи његово име. Слика „Купачица", која се од 1927. године налази у Музеју Ежена Будена у Онфлеру, (Француска), нашој културног јавности била је непозната 85 година.
У част Сави Шумановићу установљена је сликарска награда која носи његово име.
Аутор: Мика Милошевић, произведено 1983. године.