Учесник и сведок -Анджеј Вајда

„Не мислим да монтажа може бити одлучујућа за неки филм као што смо некада мислили. Ритам филма мора да буде у самим глумцима, у начину приповедања, у поставци камере“, рекао је за ТВ Београд чувени пољски редитељ Анджеј Вајда. Уредница Лика Лукић 1985. године у Варшави је присуствовала снимању завршних сцена Вајдиног филма „Зли дуси“ по роману Фјодора Достојевског.

Вајда је у разговору са Ликом Лукић говорио и  о представама које је радио по делима Достојевског („Зли дуси" и „Злочин и казна"), о томе да ли је филмска адаптација књижевног дела издаја књижевности, о разликама између западних и словенских глумаца. Присетио се и свог првог боравка у Београду 1961. године. „Југославија и Београд су оставили фантастичан утисак на мене. Срео сам толико дивних људи који су разгалили моје срце: Бору Драшковића, Муција Драшкића, Оливеру Марковић, Љубу Тадића", истиче Вајда. Говорио је и о свом сусрету са Ивом Андрићем, путовањем кроз БиХ, о догађајима о којима није снимио филмове а желео је, о својој књизи „Филм звани жеља"... Сви они који су уживали у Вајдиним филмовима, од којих су нека ремек-дела, уживаће и у овој емисији.

Анджеј Вајда (1926-2016) снимио  је више од 50 филмова, укључујући „Пепео и дијаманте", „Све је на продају", „Пан Тадеуш", „Човек од мермера", „Човек од гвожђа"... На Канском фестивалу два пута је добио Златну палму, у Венецији награду ФИПРЕСЦИ. Четири пута су његова остварења номинована за Оскара, а уз редитеље Федерика Фелинија и Ингмара Бергмана добитник је и награде за животно дело Европске филмске академије.

број коментара 0 Пошаљи коментар