Право на сутра- Под Шар планином

На падинама Шар-планине, са 16 села у сливу реке Лепенац, сместило се Штрпце, српска енклава на крајњем југу Косова и Метохије. Шара чува и огромно културно-историјско наслеђе српског народа о чему сведоче средњовековна утврђења, насеља, цркве и манастири.

На северозападној страни Шаре, на надморској висини од 900 до 2500 метара, налази се ски-центар Брезовица. На брезовачким стазама за спуст, слалом и велеслалом некада је у једном дану било и 50 хиљада скијаша.

Нажалост, то су подаци с краја прошлог века када је Брезовица била омиљени туристички центар заљубљеника у скијање.

Запослени у ски-центру Брезовица много очекују од наредне сезоне.

Покренута је иницијатива да Брезовица пређе под управу Општине Штрпце, што би омогућило отварање нових радних места, не само у ски-центру већ и развој пратећих делатности - производња хране угоститељство, трговина...

Некада туристичко место, данас је малинарски крај.

На територији Штрпца и у околним селима на више од 100 хектара налазе се засади малине и боровнице. За 800 породица то је главни извор прихода.

Продор медитеранске климе, која долази долином Дрима, Вардара и Лепенца, добар састава земљишта и велики броја сунчаних дана, идеални су услови за узгој малине. У овом крају род је богат, може да се убере и до 200 kg малина по ару.

Природа је била дарежљива према Сиринићкој жупи. Столетне шуме, раскошне ливаде, пашњаци препуни планинског цвећа и лековитог биља погодни су за сточарство, а плодна земља у сливу реке Лепенац за пољопривреду, повртарство, воћарство.

Ауторка и уредница: Југослава Ђурица

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво