Квадратура круга - Годиње и Улцињ

Годиње је, по својој архитектури јединствено село у Црној Гори, у коме се све куће, зидане од камена, наслањају једна на другу и све су повезане мрежом подземних ходника тако да ово село можете обићи с краја на крај, а да не угледате светлост дана.

Годиње ипак више годи оку на светлости и сунцу, а годило је и владарским породицама које су у том црмничком селу подизале своје летњиковце и дворце који су до данас "делом" сачувани.

Годиње је познато и по томе што је баш из њега потекла аутохтона сорта грожђа вранац које се касније раширило по целом Балкану.

Друга прича у овом издању Квадратуре круга стиже из Улциња. Ко зна како би се звала Дон Кихотова Дулчинеа да игра судбине није спојила Мигуела де Сервантеса, гусаре и Улцињ. Улцињ је три века био познато уточиште гусара и једна од највећих пијаца робова у Средоземљу.

Легенда каже да је Сервантес доспео као роб у Улцињ и да је у тврђави која се и тада, као и данас звала Дулцињо провео пет година, све док није откупљен. Пошто је имао статус полуроба што значи да је имао извесну слободу кретања, шетајући кроз зидине тврђаве упознао је лепу Улцињанку коју је звао Дулчинеа. Сервета, како су га Улцињани тада звали упамтили су по томе да је лепо певао.

Аутор емисије: Бранко Станковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво