Право на сутра-Падине на Рогозни

И поред идеалних природних услова до многих планинских села није лако доћи, а још теже је живети у њима због неуређених путева.

Лоша путна инфраструктура у удаљеним селима знатно отежава планове онима који желе да се врате у стара сеоска домаћинства. То мучи и мештане села Падине у Општини Зубин Поток, који су шездесетих година, због посла почели да одлазе из свог завичаја.

Многи од њих у последњих неколико година покушавају да оживе стара домаћинства. Чисте дворишта која су обрасла у коров, ту су и нови засади воћа, а обновљене су и поједине куће.

За породицу Милошевић завичај је светиња.

Одатле и велике емоције које Крсто Милошевић годинама исказује кроз поезију. Милошевићи памте свирепи злочин - троструко убиство које су им учинили Албанци када су упали у то српско село 1941. године. Од тада, икону Свете Петке која је из ватре изнета не померају из старе куће где деценијама стоји.

У том крају и када је тешко песмом се враћала нада и давао подстрек за будуће дане. Старе песме певају се и данас посебно када су светковине попут Спасовдана и других православних празника које народ у тим крајевима посебно поштује и слави. Заветне славе окупљају Србе и подсећају на прошлост која се не заборавља.

Ауторка и уредница: Светлана Вукмировић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво