Квадратура круга: Бошњаци у Истанбулу

У Турској данас живи око три милиона људи који воде порекло са простора бивше Југославије. У пет таласа сеоба, које су започеле још крајем 19. века и трајале кроз готово читав прошли век, у Турску су се слили људи из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

По доласку у Турску, сви ти досељеници са Балкана морали су узети турска презимена јер то је био услов за боравак у овој држави. Све те људе у Турску је довела жеља за бољим животом, а већина њих успела је да оствари своје снове и бољи живот.

Салих Хаџифејизовић Акгул који је пореклом из Милошевог дола код Пријепоља започео је производњу бицикла у радионици од 16 квадрата, а данас има највећу фабрику бицикла у Турској.

Илијаз Балати, који је са 7 година из Рожаја дошао у Истанбул, изградио је и продао 200 вила у елитном насељу Тепекин у Истанбулу као и стотине вила у Анталији. Био је власник неколико хотела у Истанбулу.

Месуд Мустафа Лулу, чији су преци из Пећи дошли у Истанбул власник је четири хотела у овом граду.

Елмас Ђукић Зипак, чији је деда, по доласку у Турску, радио као надничар, данас је власник фабрике за производњу одевних предмета од коже и две радње које се налазе у највећем тржном центру у Турској, у Капали чаршији, у којој је 22 године био председник удружења трговаца који у овом тржном центру имају 3.800 радњи.

Велики број потомака наших досељеника у Турску, данас су факултетски образовани и угледни људи.

Уредник: Бранко Станковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара