Траг-Траг Антике 2.део

О значају, некадашњој величини и положају Виминацијума међу римским градовима на Дунаву говоре богати археолошки локалитети. Велики део античког наслеђа, углавном грађевински материјал, споменици, саркофази, стеле, налази се уграђен у значајне историјске грађевине али и у приватне куће.

У зидовима Манастира Рукумије може се препознати антички материјал који вероватно потиче са оближњег Виминацијума, а посебно га украшава стела са ликом медузе. Манастир је више пута рушен и обнављан. Легенде и народна предања очувана су до данас. Врло често носе заједничке мотиве и симболе. Симбол медузе, који је био карактеристичан у античко доба, уткан је и у легенде са ових простора.

И на фасади Манастира Нимник се могу препознати камени блокови са рушевина Виминацијума. Манастир има две капеле. Капела Светиња се налази на гробу девојчице Николине коју су према предању убили Турци јер није хтела да им каже где се манастир налази. Покрај Нимника је извор Николина за који се веруједа је лековит.

Трагови античког материјала могу се препознати и у зидовима Цркве Успења пресвете Богородице на старом смедеревском гробљу.

Античко наслеђе нису само зидине римског града и војног логора које се свокодневно откривају већ је Виминацијум био и инспирација многим уметницима. Временска линија антике сеже кроз векове па све до модернизма у Србији и доводи нас до Милене Павловић Барили. Инспирација за њено сликарство у периоду од1931. до 1936. било је управо културно наслеђе са којим се у детињству свакодневно сусретала.

Народни музеј у Пожаревцу 125 година сакупља и чува културноисторијску баштину Браничевског краја.

Уредница: Југослава Ђурица
Редитељ: Бојан Воркапић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво