Читај ми!

Око магазин- 29.4.2021. Никола Мркшић Србин који учи комјутере да говоре

Његовој компанији инвеститори су за сада поверили 30 милиона долара, а он планира да претекне и Amazon и Apple.

Има мање од 30 година и један је од 30 младих људи у ај-ти свету на које, према оцени магазина Форбс, треба обратити пажњу. Његовој компанији инвеститори су за сада поверили 30 милиона долара, а он планира да претекне и Amazon и Apple. Он је Никола Мркшић, после Математичке гимназије у Београду, докторирао је на Кембриџу, а сада, поједностављено речено, учи компјутере да говоре. За Око магазин објашњава своје занимање и открива планове, али и зашто компјутери, чак и кад науче све да раде, неће нас оставити без посла.

Била је то највећа поплава у Банату у последњих сто година. У пролеће 2005. уништено је неколико стотина кућа и домаћинстава у општини Сечањ, а највише је страдало село Јаша Томић, одакле је исељено две хиљаде становника. Иако је обнова завршена брзо и саграђено три стотине кућа и пет зграда, неки објекти и данас су празни. Зашто годинама чекају на усељење, ко се после поплава вратио у Јашу, а ко данас напушта село и зашто? Са мештанима је разговарао репортер Око магазина.

У Алеји заслужних грађана у Београду је сахрањен Милош Шобајић, велики српски и европски сликар. Излагао је у музејима и галеријама широм света. Монументална платна посебне снаге стварао је и четком и прстима и бојом. У марту је његовом изложбом отворен галеријски простор Комбанк дворане. За крај ове емисије, сећамо се Милоша Шобајића и његових речи о томе како би волео да доживимо његову уметност.