Монотематска емисија-Милунка Савић хероина Великог рата

Филм је биографска прича о добитници највише одликовања међу женама учесницама Првог светског рата, о жени која се на фронту борила раме уз раме са српским војницима.

Екранизацији приче претходило је вишемесечно истраживање и снимање у Србији и Француској, с обзиром на то да је Милунка Савић била носилац највиших одликовања обе армије: Златне Карађорђеве звезде са мачевима, Легије части петог степена и Официрске легије части, француског Ратног крста, медаље за храброст „Милош Обилић". Овај документарни филм  о заборављеној хероини базиран је на историјским чињеницама и веродостојним подацима пронађеним у српским и француским архивима. Коришћени су цитати Милунке Савић, фотографије из породичног албума као и једини сачувани видео-записи.

Документарна форма употпуњена је реконструкцијама и играним сценама из Милункиног живота. Лик Милунке Савић понела је кадеткиња Војне академије Тања Тачић, краља Александра - Бранислав Трифуновић, а војводе Путника Аљоша Вучковић.

То није само сведочанство о жени-борцу вредној дивљења, него и прича о жени која је уз своју ћерку одгајила још три усвојене девојчице и одшколовала још тридесеторо деце. Говори се и о улози жена у рату, о неправедно заборављеним женама које су се тада бориле у српској војсци, о Енглескињи Флори Сендс, која је заједно са Милунком Савић била у редовима елитног Другог пука, познатијег као Гвоздени пук.

Ауторка филма је Слађана Зарић, уредница у РТС-у, која је аутор бројних документарних филмова: "Патријарх Павле - живот по јеванђељу", "Другарица Јованка", "Нико није рекао нећу", "Последњи дан Зорана Ђинђића"...
Редитељка: Ивана Стивенс

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се