Око магазин-19.7.2021.Српска емиграција у дипломатији и књижевности

Гроф Сава Владиславић и југословенска емиграција у Каиру.

Мада је био човек од највећег поверења руског цара Петра Великог, у време кад је овај правио Санкт Петербург, причу о грофу Сави Владиславићу први пут нам је испричао Јован Дучић, који је говорио да је Савин предак. На заборављеног грофа Рагузинског пореклом из Херцеговине, пре неколико година подсетио је композитор Светислав Божић, када је у Београду одржана светска премијера опере о Сави Владиславићу. А прошле године откривено је да је овом дипломати на двору Петра Великог једну своју оперу посветио Антонио Вивалди.

РТС је пре неколико година објавио књигу Саве Владиславића која се сматра основом за настанак руске тајне службе. У јулу месецу је у галерији РТС-а одржана изложба о овом чувеном српском дипломати на руском двору. У емисији погледајте како је изгледао чудесан животни пут Саве Владиславића, од Гацка преко Рагузе и Венеције, до престонице Царске Русије.

Наша емиграција је тема којом се у књижевности бави и Дејан Тиаго Станковић. За први роман Есторил добио је награду Бранко Ћопић коју додељује САНУ. За други роман Замалек добио је награду ЕУ за књижевност. Писао је приповетке, преводио наше познате писце на португалски језик. Да ли, када пише роман, одмах замишља и филм, да ли је емиграција његова вечита тема, од Португалије до Египта? У емисији погледајте интервју са Дејаном Тиагом Станковићем.

У Око магазину погледајте и причу о пастирима из Елемира, који по јулским врућинама и под ведрим небом проводе на банатској пустари и по 20 сати дневно.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара