Професионалци-Др. Милутин Ивковић лекар и фудбалер

Рођен је 1906. године у Београду. Милутинов отац Јован био је официр, а мајка Мила ћерка војводе Радомира Путника.

Фудбалску каријеру почео је 1922. у клубу Југославија, а 1929. прешао је у БАСК где је играо до краја каријере 1938. године. За репрезентацију је дебитовао 1925. године  и одиграо укупно 40 утакмица.

Био је капитен националног тима на Олимпијским играма у Амстердаму 1928. и на Светском првенству у Монтевидеу 1930. године. Играо је бека и био непрелазан у одбрани па су га звали Државна кочница. Последњу утакмицу за репрезентацију одиграо је у децембру 1934. године против Француске у Паризу.

Медицински факултет завршио је 1931. године и отворио ординацију за лечење кожних болести. Сиромашним пацијентима није наплаћивао лечење. Са супругом Елом Попс, имао је две ћерке Гордану и Мирјану. Супруга му је  умрла од туберкулозе 1938. године, па су Милутин и његова мајка Мила бринули о девојчицама.

За време немачке окупације Југославије сарађује са Народнослободилачким покретом. Ухапшен је 24. маја 1943. године и следећег јутра стрељан у Јајинцима. За његову смрт породица је сазнала неколико месеци касније. Не зна се где је сахрањен.

Једна улица код стадиона Партизана и дом здравља на Палилулии носе име по чувеном фудбалеру, а у Земуну постоји и фудбалски клуб Милутинац.

Аутор Драган Станојевић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се