Читај ми!

Право на сутра-Космет, мој свет 1.део

Насиље над женама је у порасту и на подручју Косова и Метохије, бројке указују на то. Међутим, и друге осетљиве категорије становништва изложене су различитим видовима притиска и управо кршење неких од елементарних људских права јесте тема ове емисије.

Као да није довољно што се оправдани страх надвио због епидемије ковида, што је старост претешка за некога ко има скоро деведесет година, што је зима на прагу... Ново искушење чека ту, тик уз зид.

У два дела ове емисије забележили смо и потресна, упозоравајућа сведочења жена, жртава породичног насиља.

Сви предуслови за истинску равноправност жена и мушкараца на Космету постоје, али док закони не почну да се заиста поштују, жене и даље живе у свету о коме мушкарци, ипак, овде је то врло очигледно, одлучују. Одлука да помоћ потраже често није лака, али је свакако први корак ка решењу. Ниједно сломљено ребро, ниједан ударац више, ниједна жена мање!

И није само насиље, физичко, психолошко, правно - вид дискриминације са којим се грађани на Космету суочавају.
Суочени са свакодневном економском и безбедносном несигурношћу, јако су осетљиви и на неправду, коју често уочавају у расподели помоћи и принадлежности. То младе људе зна да демотивише и подстакне на одлазак.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво