Читај ми!

Моја лепа Србија-Имена градова Србије

Градови су као људи. Памтимо их по њиховој души и по имену. Имена градова су знакови поред пута које је остављала историја. Мењали су своја имена у зависности од тога који су их народи насељавали. Поједини градови су носталгично у своје крштенице враћали стара, заборављена имена. За називе многих градова Србије везане су занимљиве легенде и предања.

Да ли сте знали да кроз древни град Ниш протиче Вилина река? Када су у III веку пре нове ере стигли у питому котлину, Келти су реку на чијој је десној обали никло прво насеље, назвали Наиса, што би значило Вилина река. Из тог периода, како се претпоставља, потиче назив града, настао од имена Вилине реке, Наисе.

Косовска Митровица припада реду најстаријих насеља на територији Косова и Метохије. Под именом Митровица, први пут се помиње у четрнаестом веку. Овај назив града потиче од цркве Св. Димитрија солунског која је била подигнута испод звечанског утврђења.

После Другог светског рата, у складу са иницијативом да свака република и покрајина има један град са именом Јосипа Броза Тита, старом називу Косовске Митровице додато је и оно Титова. Тако је било до почетка деведесетих година прошлог века када се Косовска Митровица враћа свом древном имену.

Зајечар се први пут помиње 1466. године у једном турском документу о попису становника овога краја. Насеље је првобитно било на десној обали Црног Тимока. Постоје два предања о пореклу назива града. По једном, у околини насеља било је много зечева. На тимочком дијалекту зец се каже зајец, па је тако и овај град добио име по зечевима.

Два великаша градише два града. Један на месту данашњег Неготина, у долини, а други на брду изнад села Видровца, тамо где се данас налазе развалине Видров града. Онај великаш са брда тада довикну ономе у долини: „Ја сам начинио начинио бољи град него ти". Од тога него ти наста и назив Неготин. И друге легенде говоре о пореклу имена Неготин, престонице вина, добре земље и сунца.

Да ли је у основи његовог имена ватра, односно пожар? Пожаревац, друга престоница Србије у време Милоша Обреновића, први пут се помиње 1446. године. По једној легенди, која казује да се, бежећи, Ђерзелез Алија сакрио у трскару између Мораве и Дунава. Тада Змај Огњени Вук запали трску и наста велики пожар у којем је страдао Ђерзелез Алија. По овом пожару, насеље што се ширило у Стигу, доби назив Пожаревац.
Имена појединих градова, тих знакова које је крај својих ћудљивих и кривудавих путева остављала историја и исплело народно предање, понекад и заборавимо. О пореклу имена још неких наших градова више у овој епизоди емисије Моја лепа Србија.

Уредник: Владимир Новаковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се