Око магазин-19.1.2021. Лим и Дрина наша плутајућа срамота

Од чега су оболеле реке Лим и Дрина и како их излечити?

Од бисера до еколошке катастрофе. Тако се укратко може описати стање реке Лим. Болест није од јуче, али је тренутна инфекција толика, да се питамо може ли се излечити и како?

Са сликама плутајуће срамоте, ушли смо у Нову годину. Уз надошле воде испливао је и наш немар. Испред ХЕ "Потпећ" на Лиму и ХЕ "Вишеград" на Дрини, можете наћи, све што вам падне на памет. Флаше, резервоар од горива, шпорете, фрижидере, лешеве угинулих животиња, чак и делове мртвачког сандука. Све то се баца на дивље депоније поред реке.
Ко је крив? Шта је узрок загађењу? Зашто не селектујемо отпад?
Неколико хиљада кубика смећа, тренутно се вади из Потпећког језера.
Црна тачка - депонија "Стањевине", на обали Лима, код Пријепоља, стара је две деценије. Сада је коначно и затворена. Да ли се њеним затварањем решава проблем? И шта са осталим, мањим, дивљим депонијама поред воде?

Лим и његове обале нису брига само једне државе. Та река протиче кроз Црну Гору, Србију и Босну и Херцеговину. Смеће, које на том путу понесе, прелије се и у Дрину. Овим рекама не треба пасош, али треба добра воља да се проблем, нагомилаван деценијама, коначно реши. Јер, сама вода, тај проблем неће однети!

Ауторка: Сања Драгићевић Бабић
Уредник: Горислав Папић