Моја лепа Србија-Музеји Србије

Како су изгледали Ђурађ Бранковић и жена му, Ирина Кантакузин, у народу знана као Проклета Јерина...

О томе би се нагађало да није Есфигменске повеље, коју је издао српски деспот, сагласан да буде нови ктитиор манастира Есфигмен, односно Свимен, на Атосу. Копија те повеље налази се у музеју у Смедереву, једном од многих музеја широм Србије који чувају културноисторисјку баштину са наших простора.

Музеј у Смедереву, у оквиру природњачке, археолошке, нумизматичке, историјске и етнолошке збирке, баштини велико и значајно културно благо од праисторије и антике до данас и сведочи о бурним и драматичним историјским преиодима и догађајима на овом продручју.

Зрењанински музеј има пет збирки: историјску, архелошку, природњачку, етнолошку и уметничку. Укупно тридесет три хиљаде експоната.

Прекрасна палата Јакше Деметера у Суботици део је раскошног архитектонског језгра града, у којој се налази музеј који је основан хиљаду осам стотина деведесет друге године. Музеј у Суботици непрестано чува око 60.000 различитих експоната и сведочанства о занимљивој и богатој прошлости града и овог краја.

Музеј у Смедеревској Паланци чува веома вредну археолошку збирку винчанске културе и богату збирку српског сликарства 19. и прве половине 20. века.

У најстаријој варошкој кући у Неготину изложена су уметничка дела, оружје, заставе, фотографије и документа везана за живот и јунаштво Хајдук Вељка Петровића.

Одшкринули смо врата само неких музеја у Србији.

Уредник: Владимир Новаковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара