Траг у простору-Кратка историја људског смрада

Када кажемо да су лична хигијена, пријатан мирис и редовно туширање одлике људске цивилизације, ту заправо "дебело" грешимо. Штавише, током већег дела писане историје Планетом се ширио "мирис светости", или једноставније речено смрад.

Ипак свети Бернард је говорио да у свету у коме сви заударају нико не смрди. Ако изузмемо старе Римљане, који су већи део живота провели или на бојиштима или у термама, већина њихових европских потомака се давила у сопственом смраду. Хигијенска начела често су се сводила на изреку "Saepe manus, raro pedes, nunquam caput" - руке често, ноге ретко, глава никад. Тело наравно, није ни долазило у питање. Из данашње перспективе, тешко би било и замислити живот без сапуна. Историјски докази о производњи првих претеча сапуна датирају из раног трећег миленијума пре нове ере. На глиненим плочама из Вавилона налазе се и прве формуле за израду материјала за личну хигијену.

Данас се хигијенске навике становништва прате кроз одређена истраживања која су у Србији рађена 2000. и 2006. године. По последњим подацима само половина Срба се редовно купа, а 74 одсто одраслог становништва, редовно пере руке.

Ауторка и уредница: Милица Барјактаревић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се