Траг- Херој са Повлена

Имао је свега 19 година и одбио је да послуша само једно наређење - оно које се односило на предају. У смрт, али и вечност, отишао је са својим надређеним, мајором Миланом Тепићем. Војник Стојадин Цоле Мирковић, јунак је са падина Повлена којим се поноси цео ваљевски крај, али о коме шира јавност, нажалост, мало зна.

Мајор Милан Тепић је 29. септембра 1991. године, како би спречио предају складишта муниције припадницима хрватског Збора националне гарде, минирао објекат у Беденику код Бјеловара, у којем је било 170 тона експлозивних средстава.

Поред Тепића, погинуо је и војник на одслужењу редовног војног рока, Стојадин Мирковић који, упркос мајоровој наредби, није хтео да се преда.

Хрватска страна је потврдила губитак 11 својих војника, а после предаје стрељали су командира страже на том објекту Ранка Стевановића.

Тепић је 19. новембра 1991. године проглашен народним херојем, јединим у ратним дешавањима деведесетих, а Мирковић је постхумно одликован Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

У селу Горње Лесковице код Ваљева, на падинама Повлена, рођен је почетком 1972. године Стојадин Мирковић. Ту и даље живи његова мајка.

Ауторка емисије: Татјана Манојловић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара