Читај ми!

Моја лепа Србија – Уметници свог заната

Били су претече индустрије, локомотиве развоја и напретка многих српских градова. Чувари традиције, места живих социјалних комуникација, стожери опстанка многих српских породица.

Занати - златни, уметнички, вечни, весници индустријализације која их је после осудила на нестанак. Често препуштени тврдоглавој упорности појединаца да наставе породичну традицију без обзира на ударе модерног и на било какву исплативост.

Рума је један од српских градова који се развио у праву европску варош захваљујући занатству. У граду је некада било тридесет осам различитих заната. Данас једва неколико усамљених и упорних мајстора.

Један млади Деспотовчанин успешно је спојио свој хоби са уметношћу и акцијама еколошког друштва у малој општини која настоји да очува све лепоте и дарове природе.

Уметник у Новој Вароши свакодневно води дуге, неме разгроворе са дрветом да би одгонетнуо шта то природа као најмаштовитији уметник поручује преко дрвета.

У пространој, питомој Лужници и у Бабушници, један једини обућар. И најмлађи и најстарији. У поодмаклој деветој деценији чврсто држи шило у рукама, конац увлачи у иглу без наочара.

Ако сте били у Нишу а нисте пробали бурек, као да нисте ни били. На питање где се прави најбољи бурек Нишлије слежу раменима и често одговарају да је сваки нишки бурек најбољи.
У кујунџијском сокачету у Зрењанину некада је било десетак мајстора занатлија данас само једна јувелирница.

Уредник: Владимир Новаковић
Аутор: Драган Стојановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара