Читај ми!

Око магазин-3.8.2020. Од Бусија до Книнског Косова, историја крајишких Срба

Након што су у августу 95. прешли границу Хрватске, они који су тада били у колони најчешће нису знали одговор на једноставно питање - куда даље? Неки су касније живот наставили у Kанади, Америци, Аустралији. Неки су наставили да живе у Републици Српској, многи су дошли у Србију.

Тридесет километара од Трга Републике у Београду, на голој ледини 1997. године, настало је ново насеље Бусије - Kрајина на крају града, како је ово место описао новинар Мирко Рудић, који је и сам стигао у Србију 1995.

До пре десетак година улице у насељу Бусије носиле су редне бројеве, прва, друга, 20. А онда су у овом насељу улице почеле да се зову по писцима и песницима, свештеницима, сликарима, историчарима, политичарима. Сви они били су важни са историју и културу Срба из Хрватске.
Улице које подсећају на ту историју налазе се и у другим београдским насељима. У насељу Мали Збег постоји Улица Kнинског Kосова, у Алтини Улица Симеона Kончаревића, епископа далматинског, једне од најважнији личности 18. века.

У емисији погледајте по којим личностима из Хрватске ове улице носе имена и да ли су имена тих улица начин да се сачува сећање на завичај.

Аутор емисије: Стеван Kостић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се