Читај ми!

Београдско благо- Збирка фото докумената у НБС

У овом издању документарног серијала „Београдско благо“ представљамо изузетуа колекцију фотографија, фото-албума и разгледница које се чувају у Народној библиотеци Србије.

Најзначајнији део збирке од преко 13.000 уметнички, историјски и документарно вредних фотографија представља колекција српске фотографије 19. века која обухвата и радове Анастасa Јовановићa, Николe Штокманa, Пантe Христићa, Лазарa Лецтерa, Леополдa Кенигa, при чему се посебно издваја дело Милана Јовановића, дворског фотографа који је живео у Београду на прелазу из 19. у 20. век.

Према пројекту архитекте Милана Антоновића, Јовановић подиже први наменски грађен фотографски атеље у Београду, у Улици краља Милана, карактеристичан по стакленој кровној конструцкији. На истом плацу, неколико година касније, подигнут је нама познати биоскоп «Звезда». Успомену на Милана Јовановића чува и један од првих београдских мурала, који је по његовој фотографији Девојка са сунцобраном насликао професор Чедомир Васић на фасади зграде поред некадашњег атељеа.

Уредница и ауторка емисије је Невена Милић.