Читај ми!

Квадратура круга: Ислам Грчки

Ислам Грчки, до 18. века носио је назив "Сед Ислам", био је последњи бедем ислама и најзападнија тачка Османског царства али и место одакле је у своје ратне походе против Османлија, одлазио Стојан Јанковић - један од вођа ускока у Далмацији.

У Исламу Грчком и данас стоји кула Стојана Јанковића коју је, као и племићку титулу, добио од Млечана, за своје заслуге у борби против Турака.

У тој кули чува се део историје овог места али и сећање на писца Симу Матавуља који је био учитељ у Исламу Грчком, као и на писца Владана Десницу, који је у њој стварао и чијој породици је у наслеђе кула припала.

Ислам Грчки је пре рата био највеће село у општини Бенковац и у њему је живело око 1500 Срба. После рата у њега се вратило мање од сто људи.

Пре акције "Олуја", у Исламу Грчком сви су живели од пољопривреде, од производње и продаје воћа и поврћа које је оданде стизало до свих већих пијаца у Хрватској.
Ислам Грчки има најплоднију земљу у Далмацији и пре рата хектар земље је достизао невероватне цифре - од 50.000 до 100 хиљада марака.

Аутор Бранко Станковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се