Читај ми!

Око магазин:-1.7.2019. Момир Булатовић, први Црногорац треће Југославије

Живот и дело првог председника Црне Горе после пада комунизма

Ништа у животу Момиру Булатовића није било уобичајено. Као официрско дете рођен је у Београду, основну и средњу школу завршио у Задру, у Подгорици је завршио факултет и постао први председник Црне Горе после пада комунизма. Пензионерске дане проводио мирно у Београду возећи бицикл и пишући о глобалној економији. Синоћ је изненада преминуо у селу Раћа у Кучима у близини главног града Црне Горе. Погледајте портрет првог Црногорца треће Југолавије Момира Булатовића.

Истог дана када и Момир Булатовић у Београду је преминула Борка Павићевић. Драматург, управница елитних београдских позоришта, оснивач Центра за културну деконтаминацију, грађанска активисткиња.

Те 1999. године за Немце је одлука да се без одобрења Савета безбедности УН уђе у рат против Југославије било више од придруживања акцији Нато савезника. За Немце је то било прво ангажовање борбених трупа ван Немачке од краја Другог светског рата. 20 година касније у Немачкој нема превише дебата о томе а једна од ретких конференција на ту тему одржана је прошлог месеца у Лајпцигу.

Можемо без продавнице, можемо без школе, али не и без фудбалског клуба. Тако је бар у околини Краљева где у околним селима функционише чак 41 клуб. Често су то најнижи рангови такмичења, често се игра због прасетине и пива после утакмице али први зналци ће вам рећи да овде опстанак клуба значи и опстанак села.

Уредник емисије: Горислав Папић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара