Читај ми!

Из сенке прошлости: Масони и Сарајевски атентат

Потпуно заборављена личност, Дамјан Бранковић (1866-1954), пословни човек, заступник немачког концерна Круп за Србију и заступник Лугера и Маузера, тајни премијеров саветник, саопштио је тадашњем председнику српске владе Николи Пашићу, у пролеће 1914, да је у Бечу и Берлину већ донета одлука да Аустрија нападне Србију. Ултиматум је већ спреман, само се чекају време и повод.

На суђењу за убиство Франца Фердинанда, које је одржано у Сарајеву од 12. до 28. октобара 1914, једна од тема је била повезаност непосредних атентатора: Гаврила Принципа, Недељка Чабриновића и Трифка Грабежа са слободним зидарима из Србије. У литератури се та чињеница углавном прећуткивала.

Емисија Масони и Сарајевски атентат подсећа на догађаје из 19. и 20. века који су утицали на свест народа и отпор аустроугарској окупацији Босне и Херцеговине (1878-1908) и анексији 1908. У емисији говоре др Мирко Магарашевић, унук Дамјана Бранковића, Драгољуб Анђелковић, историчар, Зоран Д. Ненезић, публициста и Радован Калабић, историограф.

Уредник и сценариста: Драган Коларевић
Редитељ: Милан Јовановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво