Читај ми!

Великани- Петар Бојовић

Петар Бојовић (1853-1945)

Учествовао је, као питомац Артиљеријске школе, у српско-турским ратовима од 1876. до 1878, а 1885. истакао се храброшћу у српско-бугарском рату у борбама на Врабчи, Сливници, у Драгоманском теснацу, код Цариброда и Пирота.

Као начелник Штаба Прве армије у Првом балканском рату, допринео је победама над Османлијама у Кумановској и Битољској бици.

У Другом балканском рату пробио је на Рајчанском риду бугарске положаје, што је одлучило исход и Брегалничке битке и рата.

У Првом светском рату командује Првом армијом. Најтеже му је било 1915, када се српска војска, под притиском вишеструко надмоћнијих непријатеља Немачке, Аустро-Угарске и Бугарске, повлачила на Косово.

Са много слабијим снагама спречио је Бугаре у пробоју према Косову и тиме олакшао српској војсци и избеглицама да се повуку на Јадран. Организовао је и пребацивање војске на Крф и у Бизерту.

На Солунском фронту средином 1916. покреће офанзиву, којом су ослобођени Кајмакчалан и Битољ. На челу Прве армије 1. новембра 1918. године победнички је ујахао у Београд и тако постао симбол његовог ослобођења.

Када је 20. октобра 1944. Београд ослобођен и други пут, доживео је трагичну судбину...

Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.
Производња 2018. година

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво