Читај ми!

Живот и стандарди-Национални парк Шарпланина

Национални парк Шар-планина простире се на површини од 39.000 хектара дуж границе са Македонијом. Део тог подручја припада општини Штрпце у којој у окружењу живи близу 12.000 Срба.

До пре две године на Брезовици је радило и ЈП Национални парк "Шар-планина" које је управљало природним добрима. Међутим, радници тог предузећа избачени су са својих радних места, а 15 запослених је тада ухапшено. Пред косовским судом шеторо радника је осуђено на условне казне затвора и новчану казну од 155.000 евра. Радне књижице Срба су под кључем и надзором косовске власти, а приступ предузећу забрањен. Због ситуације у којој се налазе радници и руководство Националног парка "Шар-планина" траже заштиту и помоћ Владе Србије. Адвокати радника верују да ће Апелациони суд уважити њихову жалбу и да ће поступак против српских радника бити обустављен.

У Канцеларији за Косово и Метохију кажу да прате ситуацију на Брезовици и да ће држава Србија заштитити своју имовину.

У самом срцу националног парка годинама се нелегално граде виле и други објекти. Највише граде албански политичари и бизнисмени. Бивши председник општине Штрпце каже да је нелегално подигнуто близу хиљаду објеката и на тај начин се увећава број Албанаца у тој српској средини.

У емисији говоре радници ЈП Национални парк "Шар-планина", адвокат радника, бивши председник општине Штрпце и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Ауторка емисије: Светлана Вукмировић, произведено 2017. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво