Живот и стандарди-Јесен у Гњилану

Косовско Поморавље са више од 30.000 Срба највећа је српска средина на Косову и Метохији, јужно од Ибра.

Више од четрдесет етнички чисто српских села око Гњилана опстаје пуних шеснаест година, и поред убистава и непрекидних хапшења. Од доласка КФОР-а, у том крају убијено је 104 Срба. Многи су, иако невини, били по неколико година у албанским затворима.

Гњилане је 1999. остало и без 15.000 становника српске националности. Нико због тога никада није преузео одговорност.

Косовско Поморавље ослања се на Врање и Ниш, па су из тог разлога у тим местима многи Гњиланци пронашли уточиште. За собом су оставили огромну имовину. Тада су узурпирани и сви привредни гиганти као што су: Фабрика радијатора и клима уређаја "Југотерм", фабрика батерија "ИБГ Гњилане", затим Фабрика дуванске индустрије, грађевинско предузеће "Биначка Морава", текстилни комбинат и други погони и постројења.

Црква Светог Николе центар је окупљања малобројних Срба у том градићу. У њеном дворишту готово неприметно одвија се настава у О.Ш. "Вук Караџић".  Екипа емисије "Живот и стандарди" провела је три дана у Гњилану, Пасјану, Шилову, Горњем Кусцу и другим српским селима.
Како живи педесетак Срба у Гњилану? Где се окупљају и како опстају? О њиховом али и о животу више од 30.000 Срба у читавом  Косовском Поморављу сазнаћете више у Актуелно-документарној репортажи "Јесен у Гњилану".

Ауторка Светлана Вукмировић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво