Траг-Бисер Магреба

Светски путници који долазе у Мароко маштају да виде чудесне палате и уроне у атмосферу старог оријента.

Широк осмех бербера увериће их да су на правом путу. Бербери су уверили и нас да се попнемо на највиши врх Северне Африке, на Џебел Тубкал (4167 метара надморске висине) и одозго погледамо царске градове Марока.

Ова планина добила је име по Атласу, титану из грчке митологије који је осуђен да држи небески свод на својим леђима. Са Високог Атласа најлепши је поглед на Сахару а као на длану, у свој лепоти и раскошу, из јутарње магле изрониће и Маракеш.
Одлазак у вишемилионску Казабланку на обали Атлантског океана као и у Фес и Мекнес, одакле су Мавари кренули у освајање Европе, посебан је доживљај. Експедиција је боравила у родном местз султана Мула Исмаила који је имао 500 жена и око хиљаду деце. Римљани су оставили траг на овом простору изградивши Волубилис који је био њихова најзападнија провинција и средиште производње маслиновог уља. Маварски песници су Мароко назвали бисер расут по планини Атлас. На овај планински венац ваља кренути са Берберима који познају сваки џеп Магреба. Крајњи циљ и успех експедиције свакако је магични додир бисера Магреба.

 

Режија, камера и сценарио: Драгослав Гогић
Уредник емисије: Љубисав Алексић