Траг-Малајска зора Кинабалу 1.део

Борнео је треће по величини острво на свету. Једино је острво које деле три државе: Индонезија, Султанат Брунеј и Малезија. Биолози кажу да је Борнео један од три раја на земљи. Доступан је само онима који су храбри и поштују ћуди планине која се уздиже из прашуме старе 130 милиона година.

Упорно и стрпљиво са много физичког и менталног тренинга може се доћи до магичног Борне и Кинабалу планине чији највиши врх досеже 4.095 метара надморске висине.

Двадесетосмочлани тим планинара из Србије је прва организована група која је посетила малезијску државу Сабах на острву Борнео. Успон на маркантни Лоус пик на планини Кинабалу трајао је два дана.

Најпре стаза води кроз џунглу до планинске куће Лабан Рата. Замислите зграду високу 1.600 метара, опасану степеницама дугим шест километара. Један километар, један сат - корак за удисај, корак за издисај. На завршни успон креће се у два сата после поноћи јер је на планини тада време најстабилније. На сам врх Кинабалу планине излази се у цик зоре где се и дочекује Малајска зора.

Клима је обликовала људе на Борнеу. На овом острву живи око 20 милиона становника а најбројнији су припадници Дајака групације, Малајци и Кинези. Подно Кинабалу планине живе потомци племена Дусун и Бајау, а некадашњи ловци на главе - Мурут домороци насељавали су неприступачне делове прашуме. Изразито је тропска клима, екваторијална на југу и монсунска на северу острва. Влага у ваздуху је 80 одсто, тако да на Борнеу свакодневно пада киша и у сушном периоду. Просечна годишња температуре је око 30 степени.

На самом острву све буја од живота. Само на Калимантану, како индонежани називају ову област, живе пробоскис мајмуни са великом сурлом која појачава њихове крике. Двострука је улога снажног крика, да се удварају женкама или да се бране од предатора у џунгли. Борнео је стециште ендемских врста лептира, а дубоко у прашумама националноог парка Поринг расте највећи појединачни цвет на свету - рафлесија. Метар је у пречнику а тежине чак до 11 килограма. Господари рубних делова прашуме, дуж реке Темпасук су крокодили. У дистрикту Ранау, култ божанства има Велики малајски гуштер.

Током ове експедиције водимо вас и на један од најлепших рафтинга у Азији, на реци Падас као и на роњење дуж чувеног подводног гребена на острву Салу. У Сабаху се све зове Кинабалу: планина, град, село, постоји чак и чоколада са овим именом.
Екипа Радио-телевизије Србије снимила је највећу џамију на Борнеу - Бандарају. Захваљујући љубазним домаћинима снимили смо и две свадбе на Борнеу и село домородаца Мари Мари.

Аутор: Драгослав Гогић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво