Живот и стандарди- на крају света

Радево је најудаљеније село у грачаничкој општини. У њему живи око 200 Срба који кажу да често имају утисак да је време стало и да су на њих сви заборавили.

Да би ушли у Радево, морате прећи мостом преко Ситнице и то је једини пут којим се овде може стићи. Мало затим пут се завршава.

Путне везе са окружењем нијо било ни у срећнија времена, али су Радевчани имали Дом културе, па су због дешавања у њему и мештани околних села често долазили овамо. Сада су дошљаци случајност, мештани се окупљају у јединој продавници у селу и ту размене информације, друштвени живот такорећи и не постоји.

Најуређенији део Радева је трг око основне школе и само школско двориште. Наставу под истим кровом похађају и српска и албанска деца. Зимски распуст име се ове године није поклопио, па смо затекли само мале Албанце и њихову учитељицу. Дружили смо се са мештанима, младима и онима који припадају старијим генерацијама, чули смо које их муке море, али и како душу разгале музиком током хладних зимских поподнева.

Екипа емисије Живот и стандарди посетила је и суседно село Суви До, интересантно по томе што његово становништво чине претежно потомци колониста из Босне, Далмације, Црне Горе који су ове крајеве насељавали између два светска рата доносећи обичаје и традицију својих завичаја.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић, произведено 2016. године

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара