Живот и стандарди- Хуманост на делу

Хуманитарна организација "Срби за Србе" коју су основали Срби у расејању са идејом да помогну социјално угроженим породицама са више деце већ дванаест година брину о српској деци на простору од Хрватске до Македоније.

Свесни да су деца наша будућност оснивачи ове организације конкретним акцијама већ годинама достављају материјалну помоћ породицама са више деце. До сада је за ту сврху преко донација прикупљено два милиона евра. Посебна пажња усмерена је на породице на Косову и Метохији. Ову хуманитарну организацију воде млади, образовани и вредни људи. Председник те Хуманитарне организације у Београду Игор Рашула каже да је на студијама у Америци видео како други народи брину и помажу своје, па се и код њега родила идеја да на исти начин помогне свом народу.

Одговорност и успешно реализовани пројекти допринели су све већем броју људи који желе да помогну. Месечни извештаји са листом донатора као и стање на рачунима у девет земаља у којима је регистрована та хуманитарна организација доступни су јавно на сајту организације и на друштвеним мрежама, каже Урош Марковић.

Са активистима те хуманитарне организације посетили смо неколико породица у Косовском Поморављу. Једна од њих је породица Стојановић у селу Стражи надомак Гњилана, која живи у старој каменој кући. Дотрајали зидови и немаштина нису једина брига ове шеточлане породице. Од траума које су преживели у време бомбардовања четири члана породице су у тешком психо-физичком стању. У акцију за изградњу нове куће Стојановићима до сада је прикупљено 20.000 евра.

У Партешу са троје деце живи самохрани отац Милорад Стојковић. У реновирање његове куће и намештај уложено је пет хиљада евра. Јефтићи из Мешине код Косовске Каменице једина су српска породица са децом у том селу. Пре неколико месеци Абанци су им украли две краве са телетом чиме им је угрожена егзистенција.

Од прикупљене помоћи добили су новчана средства за куповину стоке како би остали на свом имању.

Волонтери хуманитарне организације често су на Косову и Метохији како би прикупили потребне информације о лицима којима је помоћ неопходна а породице које су у лошем материјалном положају могу да им се обрате за помоћ преко званичног сајта хуманитарне организације "Срби за Србе" и преко социјалних служби у местима у којима живе.

Ауторка: Светлана Вукмировић, произведено 2017. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво