Квадратура круга-2 децембар 2017/ Балканац

Балкан је одувек био мост између Азије и Европе и спона између истока и запада. То је у великој мери допринело разноликом етничком саставу Балкана, разноврсности култура и конфесија, али и завадама и сукобима кроз историју.

На Балканском полуострву које се простире на преко пола милиона квадратних километара данас живи десетак народа који говоре различитим или сличним језицима и припадају различитим конфесијама.

Черчил је једном рекао да Балкан увек произведе више историје него што може да је потроши. При том је заборавио да каже да су његов, али и други велики народи Европе у великој мери учествовали у производњи те историје и стварали предрасуде и стереотипе о Балкану и Балканцима, које и данас трају. Какве предрасуде још увек владају у Европи о Балканцима, ко смо и какви смо заиста и по чему се то разликујемо од других регија и народа у Европи сазнаћете у новом издању Квадратуре круга које вам открива чиме су све обележени историја и народи са Балкана.
На брдовитом Балкану и у 21. веку болујемо од истих болести и страхова. У већини држава на Балкану данас је урушена привреда, породица, традиција и многе друге вредности. На Балканској позорници редитељи се не мењају већ два века. На тој позорници само се циклично смењују трагедије и комедије, а с времена на време и глумци. Статисти су, углавном, исти са промењеним костимима али и даље играју своје неме и задате улоге.

Аутор Бранко Станковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво