Живот и стандарди- Јунаци нашег доба

Наше мало некоме је цео свет. У косовско-метохијским енклавама свака помоћ, брига и пажња су добродошле. А, када неко целога себе да другима, онда је он јунак свога доба. У овој епизоди емисије “Живот и стандарди” представљамо два дивна млада човека које заиста вреди упознати.

Арно Гујон - обичан француски момак без српских корена, вишеструко је свој живот испреплетао са Србијом и Србима.
Арно и његова хуманитарна организација „Солидарност за Косово" до сада су организовали допремање помоћи у 40 конвоја са око 400 т нове одеће и обуће, школске опреме, хране и других потрепштина у вредности од око три милиона евра. У Француској ова организација окупиља готово 10.000 донатора, а у директне инвестиције у пројекте на Косову и Метохији уложено је више од млион евра.
Суштински значај Арноове мисије на Косову и Метохији је улагање у самоодрживе пројекте у пољопривредној производњи. Почетак је била фарма коза у селу Прековце, општина Ново Брдо, па је комплекс проширен и сада се ту гаје и краве, бикови, овце, пилићи...
Отварање млекаре, а касније и погона за пастеризацију воћа и поврћа  такође су прилика за запошљавање овдашњег становништва, али и извор намирница за народне кухиње.
Пре него што је добио српски пасош и држављанство, Арно Гујон је написао књигу „Сви моји путеви воде у Србију". Он је сада симбол српско-француског пријатељства и враћа поверење у најбоље у људима.
Овом приликом представљамо и Александра Чановића, који је као будући лекар већ доказао да поседује онај основни предуслов - безрезервну хуманост... Овај младић је апсолвент медицинског факултета, са обављеним стажним радом као медицински техничар... Последњих неколико испита одлаже јер жели да студије оконча десеткама.
Александар скоро свакодневно из Добротина иде пут Приштине, опремљен апаратом за мерење крвног притиска, осмехом на лицу и вољом да саслуша, обави неке од административних послова који су старицама компликовани и нађе им се за све што треба...

Ауторка: Татјана Манојловић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво