Око магазин-28.32019. Кад испратим авионе на Србију - Босна и Херцеговина

Како су Сарајево и Бањалука видели бомбардовање СРЈ

У пролеће 1999. када је је НАТО почео бомбардовање СРЈ, Босна и Херцеговина била је можда и најважнија суседна земља. Од рата је прошло четири године, у Босни се налазио велики број војника из земаља НАТО-а, авиони су те '99. летели преко Босне. Република Српска била је једина у окружењу која је о бомбардовању мислила исто што и људи у Србији. Потпуно другачије, на НАТО нападе се гледало из Сарајева.

Те 1999. године насловна страна сарајевског листа"Дани" била је "Лепа села лепо горе". Абдулах Сидран, песник и сценариста Кустуричиних филмова, пише песму "Савршени круг". Песма је објављена у пролеће 1999. у листу "Љиљан", а на крају песме су стихови - "испратим авионе на Србију и пушим, на прозору, ко какав сасвим спокојан човек".
Авдо, како Сидрана у Сарајеву зову, за Око магазин говори да ли је ликовао због бомбардовања кад је написао песму "Савршени круг".
У емисији погледајте како су о бомбардовању СРЈ извештавали медији у Сарајеву и Бањалуци, шта је говорио Алија Изетбеговић и да ли је однос према том догађају Сарајева и Бањалуке слика Босне и Херцеговине као државе данас?

Осим Абдулаха Сидрана, у емисији говоре: Емир Хаџихафисбеговић, глумац и истакнути члан СДА, глумац, редитељ и музичар из Бањалуке Никола Пејаковић и новинари Сенад Авдић, Бранислав Божић и Зоран Ћирјаковић.

Аутор емисије: Стеван Костић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво