Око магазин-14.2.2020. Победник Мештровић

Како је обновљен најпознатији споменик престонице, како је подигнут  1928. и зашто је Иван Мештровић аутор.

После 4 месеца, Победник се вратио на своје место и поново нас посматра са висине од око 17 метара, као и претходних нешто више од девет деценија.

Око магазин - о реконструкцији Победника, али и о томе кад је одлучено да буде постављен на Калемгану и зашто је баш Иван Мештровић аутор. Када је Мештовић постао „дворски уметник"? Какве су нејгове везе са краљевском породицом и југословенском престоницом- подсећамо на интервју уметниковог сина Мате мештовића за Око магазин.
Колико је Мештовићево дело обликовала национална историја, митологија и епика и како изгледа Победник из Народног музеја, објашњава Лидија Хам Миловановић, виши кустос.
О реконструкцији Победника - колико је и да ли је сада другачији, да ли изгледа исто као 1928. и да ли је заборавио ожиљке Другог светског рата?
Како се прилагодио савременом добу и колико је био озбиљан изазов за реконструкцију, за Око магазин говоре чланови тима који је радио обнову споменика: вајар Зоран Кузмановић, директор Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, архитекта-конзерватор Невенка Новаковић и историчар уметности Бојана Ибрајтер Газибара.

Аутор Горислав Папић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво