Око магазин- 23.1.2020. Мираш Дедеић, од Падре Микелеа до непризнатог Михаила

Његошево Цетиње данас је град у којем живи највише оних који се национално одређују као Црногорци, а тамо седи и поглавар такозване Црногорске православне цркве. Протестне литије већ близу месец дана одржавају се у скоро свим црногорским градовима. Не и на Цетињу, иако је за данас била најављена прва протестна шетња. Напослетку, отказана је из безбедносних разлога. Његошево Цетиње данас је град у којем живи највише оних који се национално одређују као Црногорци, а тамо седи и Мираш Дедеић, поглавар непризнате Црногорске православне цркве. Сваки детаљ из његове биографије је контроверзан, од римског дела живота када су га звали Падре Микеле све до данас, када поручује да његово седиште требало да буде у Цетињском манастиру на месту где је митрополит Амфилохије. О лику и делу Мираша Дедеића говори прича Око магазина.

Вухан, велики град на Дугој реци како Кинези зову Јанг Це од данас је потпуно изолован. Нико од 12 милиона становника Вухана не може да напусти град, нити било ко може да уђе у њега. Обустављен је сав јавни превоз, авио летови, аутобуски и железнички превоз, трајекти. Након Вухана средишта провинције Хубеи изолован је и шестомилионски Хуанганг. А све због Корона вируса. О каквом вирусу је реч, како се шири, какву опасност представља за Кину, има ли опасности по Србију?
Јубиларна 75. годишњица ослобађања Аушвица обележава се са два важна догађаја. Данас у меморијалном центру Јад Вашем у Јерусалиму, где су на Конференцији о холокаусту на десетине шефова држава и влада, и у понедељак у Аушвицу. Међутим, и пред ову годишњицу долази до неслагања, и између организатора и између учесника догађаја. У Јерусалиму је Владимир Путин али не и пољски председник Дуда. Руски председник неће доћи у Аушвиц. А организатори у Пољској сматрају да Израел жели да преузме обележавање ослобађања злогласног логора.

Уредник емисије: Горислав Папић

број коментара 0 Пошаљи коментар