Великани- Петар 1 Карађорђевић

Александар I Карађорђевић (1888-1934)

Школовање је почео у Женеви, а наставио у Петрограду. Напунио је 14 и по година, када је обавештен да је његов отац постављен за српског краља.

У лето 1903. дошао је у Србију, са сестром Јеленом и братом Ђорђем. Као престолонаследник, окружио се групом официра, учесника у мајском преврату, на челу са Аписом.
У балканским ратовима био је командант Прве српске армије, а у Првом светском рату и Врховни командант српске војске. Велике победе те војске на Церу и Колубари донеће му углед у светским размерама. Попут оца, кренуће пут албанске голготе.
У току политичких преговора синостраним државницима, залагао се за "уједињење у једну домовину Срба, Хрвата и Словенаца, који су један народ, са истим традицијама, језиком и аспирацијама, али ког је разделила зла коб".
Аписови "црнорукци" и Пашићеви "старорадикали" били су склонији националном уједињавању Срба. Регент је увидео да ће морати да придобије једне, да би с њима уклонио друге. Инсценирао је судски процес у Солуну, на ком је Апис осуђен на смрт. Кад је стрељан, Европа је то примила са згражавањем. Но, регент је уклонио најтежу препреку на путу стварања Краљевине СХС.
Убијен је у Марсеју приликом званичне посете Француској. Наводно су му последње речи биле: "Чувајте ми Југославију". После атентата, утврђено је да болује од рака на желудцу, и да је, раздиран опаком болешћу, већ умирао.
Уредник и сценариста серије је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић. 

 

Уместо мале Србије, национално хомогене и верски јединствене, са одређеним менаталитетом и традицијама, створио је велику државу, онакву какву је желео, али оптерећену разликама у привреди, вери, култури и животима у засебним земљама...

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво