Око магазин-21.8.2018. Александар Ранковић

Прошле године навршило се 35 година од смрти Ранковића.

"Сахрани је присуствовао велики број људи. Иако се маса света на почетку понашала дисциплиновано и коректно, већ је с првим говором почело узвикивање парола, аплаудирање и скандирање кад би покојник био поменут у позитивном контексту... Кад је, пак, Ранковић поменут у негативном контексту у вези са озбиљним грешкама и са Брионским пленумом, наставило би се звиждање и негодовање. Сахрана је била прилика за јавно експонирање људи са великосрпском националистичком, као и бирократско етатистичком оријентацијом." Ово између осталог пише у строго поверљивој информацији Председништа ЦК СК Југославије о сахрани Александра Ранковића из августа 83.

Прошло је 35 година од смрти другог човека социјалистичке Југославије, с којим је 17 година раније Јосип Вроз извршио политички обрачун на Брионима.
Да ли је сахрана Ранковића била први протест Срба против титоистичке Југославије, да ли је судбина Александра Ранковића судбина Југославије и да ли је друг Марко заслужан што о њему створен мит о српском националисти?

Аутор емисије: Стеван Костић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво