Великани- Стојан Новаковић

Имао је само 23 године када је изабран за члана Српског ученог друштва, а 25 кад је постао његов секретар. Живот посвећује поучавању и себе и других уз помоћ примера из историје.

За њега је историја уистину била "учитељица живота". Као присталица либералне струје, ушао је и у владу Јована Ристића и прихватио да буде министар просвете. Својом упорношћу у вођењу преговора започео је и политику приближавања Србије Грчкој, а потом и Цариградској патријаршији.

Када је Аустро-Угарска 1908. године анектирала Босну и Херцеговину, Стојан се исповедао своме пријатељу Слободану Јовановићу: „Све је пропало бар за мене и моје вршњаке из доба кнеза Михаила. Она Србија коју смо замишљали, Србија уједињена са Босном и Херцеговином, сама свој господар на Балкану, та Србија више није могућна. Ми смо сувише стари да гајимо нове наде, и морамо лећи у гроб са тешком раном на срцу". Остао је до краја у души европејац, који жуди да, увођењем слободоумних установа, цивилизацијски уздигне свој народ и своју државу на ниво најпросвећенијих народа Европе. То му је, нажалост, остала неиспуњена жеља...

Уредник серије и сценариста је Момир Карановић, а редитељ Иван Поповић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се