Културна баштина Србије- Коло

Поред богатог наслеђа материјалне и природне баштине Србије у новије време све већа пажња у свету и код нас посвећује се нематеријалном културном наслеђу.

У складу са препорукама Унеска Република Србија спроводи системску заштиту елемената нематеријалног наслеђа. Један од најзначајнијих корака у том процесу био је формирање Националног регистра нематеријалног културног наслеђа Србије. Пут и критеријуми за упис неког елемента на Унескову листу је дуг и сложен, а критеријуми строги. Као што је познато српска слава је прва са наше националне листе, која је уписана и на листу нематеријалне баштине човечанства.

Национална игра коло један је од првих елемената на националној листи нематеријалног наслеђа, а у току је припремање документације за номинацију Кола на листу светске културне баштине. Коло представља веома важан вид испољавања колективног националног идентитета. Оно је уједно и један од најпрепознатљивијих симбола националног идентитета.
Важан критеријум за номинацију није само у његовој аутентичности у оригиналном обрасцу извођења, него управо у његовој виталности, односно одрживости. Управо та виталност указује и на социолошки и психолошки феномен кола, што је, поред осталог, и тема многих научних истраживања, па и ове емисије.
Међутим, није свако коло које се игра на нашим просторима предмет номинације за Унеско. О томе, о музичкој пратњи уз коло, као о певању уз коло говориће еминентни стручњаци у овој области - етномузиколози, етнокореолози, етнолози. Све ће то у емисији бити поткрепљено снимцима ове националне игре која је међу првим елементима уписана у Национални регистар нематеријалног наслеђа.

Уредница и ауторка Милица Бајић Ђого

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво