Великани- Љубомир Стојановић

Идеје југословенског заједништва Љуба Стојановић је наследио од свог професора Стојана Новаковића.Љубомир Стојановић (1860-1930) - 41. епизода "Великана"

Први светски рат затекао га је у руској престоници Петрограду. Мимо воље руског министра иностраних послова, пропагирао је идеју југословенства.

Поручивао је: "Решавање југословенског, као и српског питања састоји се у потпуном ослобођењу и уједињењу свих српско-хрватско-словеначких земаља, пошто су Срби и Хрвати један народ и по пореклу и по језику, што живе измешано, те се не могу ослободити једни, а други не и што се, уједињењем с њима, Словенци могу спасити и за Словенство и за Русију".
По повратку из Русије чекала га је албанска голгота. Од 1915. до краја рата, боравио је у Швајцарској и Француској. Када је донета Крфска декларација, Љуба се није сложио с њеном садржином.
У писму Јовану Цвијићу предлагао је стварање новога концепта будуће федеративне републиканске државе, са новим могућим називом: Уједињене Југословенске Државе. Као федералне јединице предлагао је: Србију, у предратним границама, Црну Гору, такође у предратним границама, затим Босну и Херцеговину, Далмацију, Истру, Бановину Хрватску заједно са Славонијом, Сремом, Бачком и Банатом.
По завршетку рата активно се укључио и у расправе око устава новостворене државе. Када га је, у поодмаклим годинама, опхрвала болест, отишао је на лечње у Праг. Умро је у том граду. Ту је и сахрањен...

Уредник и сценариста серије: Момир Карановић  
Редитељ: Иван Поповић

број коментара 0 Пошаљи коментар