Око магазин- 3.5.2019. Како бити Србин у Хрвтској? Жестоко!

Може ли професор Дејан Јовић у Европски парламент, може ли Дејан Томашевић на чело европске кошаркашке организације? Kако је бити Србин у Хрватској? Жестоко. Два одвојена слогана СДСС-а за изборе за Европски парламент спојили су се у један после уништавања њихових билборда у Сплиту, Сиску и Загребу. Да ли и овакви негативни догађаји могу довести до тога да листа коју предводе Милорад Пуповац и професор Дејан Јовић добије у Хрватској и нешто више од уобичајеног броја гласова?

Да би Дејан Јовић освојио мандат на изборима за Европски парламент и постао "први Србин у Бриселу" неопходни су и гласови људи који данас живе у Србији, а имају хрватски пасош. У Око магазину истраживали смо зашто је то важно и за Србију.

А колика је моћ европског посланика најбоље је показала европарламентарка из Осијека Биљана Борзан. После шест година борбе, Европски парламент донео је одлуку да сви производи у Унији морају да буду истог квалитета.

Другим речима, иста чоколада у Француској неће смети да буде укуснија од оне у Румунији, као што је то до сада био случај. Истраживали смо колики је укупни значај ове одлуке и како ће се она одразити на Србију и земље које нису чланице Европске уније.

Осим Дејана Јовића још један Дејан се у исто време бори за битну позицију у Европи. Наиме, 24. маја бира се нови први човек европске кошаркашке организације, а један од два кандидата је и Дејан Томашевић. Ако буде изабран за првог човека ФИБА Европе, може ли Томашевић да добије утакмицу са Улебом и Евролигом и колико би користи од његовог избора могла да има српска кошарка?

У Око магазину погледајте и интервју са Томом Дивајном, најпознатијим светским адвокатом за заштиту права узбуњивача, о томе како изгледа живот узбуњивача после Асанжа и Сноудена.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво