Документарне фусноте – Кашичице made in neolit

Какве везе има кашичица за бебе, занатство и плаве очи? Или може и овако да гласи питање - какве везе данашње савремено друштво на нашем континенту има са обичном кашичицом за храњење бебе? Изгледа блесаво али има и то неслућено велике.

Чињенице да су ове везе препознате у научним круговима тек пре 10-ак година, учиниле су ову антрополошку фусноту екипи Документарне редакције изузетно занимљивом. Оно што смо ми у разговорима са археолозима чули и повезали и у овој епизоди испричали, граничи се, без претеривања, са научном фантастиком. Реч је само о нечему што нам изгледа крајње апстрактно, јер се дешавало хиљадама година пре нове ере и чинило је недостајући делић пазле наше еволутивне сликовнице. Све је у ствари, кад се повеже, и једноставно и логично и објашњиво, и сада захваљујући развоју научних могућности и алата - и доказано.

Прича о неолитским кашичицама за бебе још једном доказује да су важна научна открића често сасвим обичне и једноставне појаве и ствари које се лако превиде у трагању за општезначајним појавама које се категоризују као велика открића.

Уредница серијала Оливера Панчић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара