Други век – Аку Лоухимијес

У овом издању Другог века гост је фински редитељ Аку Лоухимијес који је 2014. године у Београду, на Недељи финског филма представио своја два остварења "Голу луку" (2012) и "Црну куглу" (2013).

Аку Лоухимијес спада у оне финске редитеље који су успели да изађу испод сенке браће Каурисмаки и да постану препознатљиви и важни ван нордијског региона. Његов први, од укупно осам играних филмова, "Немир" из двехиљадите године, у Финској је видело око три стотине хиљада гледалаца. Тај филм је имао биоскопску дистрибуцију у Америци и двд издање Србији.

Лоухимијесова наредна остварења, романтична мелодрама "Вољени и остављени" (2002) а посебно два ремек дела: узубдљива финска филмска симфонија "Сурова земља" (2005) и драма о разводу "Бели град"(2006) дефинитивно су сврстали овог аутора у прву гарнитуру финских и нордијских редитеља и то оних који праве веома личне и веома комуникативне уметничке филмове о лицу и наличју Финске која важи за срећну и беспрекорно уређену земљу.
Жанровску разноврсност потврдио је комедијом о свештенику "Голи човек" која је завршила на суду и историјском ратном драмом "„Априлске сузе" која је имала биоскопску дистрибуцију у Србији.

У емисији "Други век" Аку Лоухимијес говори о свом филмском опусу, о најважнијим стваралачким принципима, о емотивној и фактографској аутентичности својих филмова, о раду са глумцима, нарочито са сопственом децом, о томе да ли и колико филмски аутор може бити слободан човек.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара