Читај ми!

Мирис кише на Балкану, 12-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбину породице сефардских Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака.

Букин одлазак у болницу био је неизбежан. У Београду Славку није право што су Марко и Бланки код њега у стану јер је Бланки Јеврејка. Марко изнервиран када је то чуо, напречац одлази са Бланки и изнајмљује собу у хотелу. Ту кратко бораве и убрзо прелазе у изнајмљени стан. Исака и његову супругу, у Хрватској, на своје имање прима земљопоседник Мартин,коме они обећају да ће вредно радити за њега не би ли тако платили свој боравак. По повратку из посете Буки у болници, њене синове Леона и Кокија, сачекује усташка патрола и хапси их. Та вест стиже и до Буке, али је Нина уверава да ће све бити у реду. Нина долази кући и Шкоро јој саопштава да су усташе убиле Букине синове. Нина одлучује да то не каже Буки не би ли јој олакшала последње дане. Марко одлази код Рики у салон и прича јој о свему што су проживели он и Бланки. Због сигурности, Бланки није повео са собом. Када је Марко отишао, Рики од Ерне сазнаје да је пријављена полицији и да мора што пре да побегне из Београда. Рики уверава Ерну да је наредба полиције о пријави свих Јевреја на Сајмишту превара и да ће их Немци одвести у логор и тамо убити. Ипак, у једном тренутку, уморна од скривања и бежања, Рики одлучује да оде на Сајам. Марко доводи Бланки код Рики не би ли она убедила сестру од одласка на Сајам. Изненада долази Санда Гашић, балерина која је заменила Рики у представи „Лабудово језеро" и предлаже јој да се склони у стан њеног мужа, високог полицијског функционера, јер је Немци ту неће тражити. Рики тешка срца пристаје. Санда јој доноси храну и покушава да јој среди лажна документа за бег из Београда у село Грбавче, код њених рођака. Бука умире у болници. Клара у Италији полако распродаје свој накит не би ли прехранила децу. Њена кћерка Диди добија посао у једном ресторану. Марку и Бланки изненада стижу гости....

У главним улогама Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Синиша Убовић, Тамара Драгичевић, Марија Вицковић, Калина Ковачевић, Стефан Бузуровић Танасије Узуновић, Милан Васић, Драган Петровић... и други.

Уредник серије Марко Новаковић, сценариста Ђорђе Милосављевић, редитељ Љубиша Самарџић
Серија је снимљена у продукцији РТС-а и продуцентске куће „Синема дизајн".

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи